Limitovaná zimní edice nyní v prodeji! ❄️
+420 773 953 311, info@mybeanbox.cz
My Bean Box
ICON ICON 0
  • Není tu ani zrnko!

Proč filtr?

od Tým My Bean Box |

Filtr, drip či pour over. Ať už to nazýváme jakkoliv, každý kávový nadšenec jistě pozná, že jde o filtrovanou kávou. Překapávaná káva, ačkoliv se její příprava může zdát až příliš jednoduchá, je ve skutečnosti jednou z nejoblíbenějších příprav kávy, která v sobě navíc skrývá spoustu výhod a benefitů. Pojďme si filtrovanou kávu a její skryté přednosti představit.


Jak to všechno začalo


Překapávaná káva měla ve svých počátcích spoustu podob, které nicméně nemají až tak daleko od současného způsobu filtrování. Některé první pokusy o tuto metodu spočívaly ve využití ponožky jako formy flitru či jiné látku, která zachytila kávu a ponechala volný prostor vodě k překapání. V osmnáctém století se pro tuto formu přípravy kávy začaly vyvíjet konvičky Biggin Pots. Ty byly vybavené zabudovaným látkovým filtrem, jehož opakované použití nicméně zapříčiňovalo výrazně zhoršenou chuť. Ani o nějaké hygieně u kávy se mluvit příliš nemohlo.


Začátek 19. století přinesl pro filtrovanou kávu spoustu nových „kávových vynálezů“. Francie byla místem, kde se vyvinul kovový filtr, jenž byl později zakomponován do prvního prototypu konvičky French Press. Ta byla patentována v roce 1852 a její podoba se od té doby příliš nezměnila. Světlo světa poprvé spatřily také sifonové konvičky a první kávovary na překapávanou kávu. 20. století se nedrželo zpět a na svět přišly další způsoby připravování filtrované kávy jako například konvička Moka a Chemex. Mezi nejnovější formy přípravy pak patří AeroPress, Kalita, Clever dipper, V60 a Batch brew.


Princip filtrované kávy


Na filtrované kávě není vůbec nic složitého. Tato metoda využívá extrakci pomocí přirozené gravitace (bez tlaku). Horká voda (92–96°C) je nalévaná na čerstvě namletou kávu nacházející ve filtru. Skrze něj následně vytéká lahodně vyvážená káva. Extrakce tímto způsobem trvá okolo tří minut.


TIP: Používáte-li papírové filtry, prolejte jej samotný nejprve vodou. Předejdete možné chuti papíru a výsledná káva bude mnohem chutnější.


Tato káva se podává ve větším objemu než klasické espresso, jehož objem je 25-35 ml. Filtrovanou kávu obvykle připravíme v objemu 250ml (kolem 17g kávy) či 450ml (30g kávy). Díky tomu je káva méně koncentrovaná nežli espresso a nápoj je také méně intenzivní. Filtrovaná káva může být nicméně stejně vyzývavá a fascinující jako espresso, ne-li víc, jelikož káva disponuje větším objemem vody, do které se její aroma může rozšířit. Takto připravená káva se obvykle vyznačuje jemnější vkusnou chutí, ve které vyniknou ovocné a květinové tóny společně s příjemně lehkou kyselinkou.


TIP 2: Zaměřte se na hrubost namleté kávy. Doporučujeme kávu pomlít spíše na středně hrubo. Velmi jemně mletá káva by způsobovala problémy při překapávání a samotná extrakce by trvala velmi dlouho. Naopak u hrubě namleté kávy by voda kávovou porcí protékala příliš rychle a nestačila by se dostatečně extrahovat.


Výhody a benefity pití filtrované kávy


- Praktičnost. Filtrovanou kávu připravíte dříve, než řeknete švec! Často k ní nepotřebujete žádné složité vybavení. Příkladem toho je naše My Bean Box káva, ke které potřebujete pouze hrnek a horkou vodu.

- Filtrovaná káva je odborníky považována za nejzdravější způsob přípravy kávy. Principem filtrování ztrácí látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

- Překapávaná káva přináší zcela jiný požitek než espresso. Překapáváním v sobě káva probouzí jedinečné chuťové tóny, které často tlakovou přípravou zcela vymizí.

- Filtrovaná káva se pojí s 15% snížením rizika úmrtí z jakékoli příčiny, 12% snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění u mužů a 20% snížením rizika úmrtí na srdeční choroby u žen.

- Méně kyselosti! Ve filtrované kávě oproti espressu nenajdete tolik výraznou aciditu.

- Benefitem je také vyšší podíl vody ve filtrované kávě, což pomáhá doplnit deficit tekutin, který močopudný kofein někdy vyvolává.

- Filtrovaná káva je slabší, což může být lépe snesitelnější pro ty, kterým silné espreso zvyšuje tlak nebo způsobuje bušení srdce, případně působí negativně na trávení.