Zásilkovna až do 3O.11. zdarma pro všechny objednávky!
+420 773 953 311, info@mybeanbox.cz
My Bean Box
ICON ICON 0
  • Není tu ani zrnko!

Chutě světa - Jižní Amerika

od Tým My Bean Box |

 

Na jazyku rozplývající se jemná chuť oříšků a čokolády? Vybalancovaný poměr mezi pikantní hořkostí, hřejivou sladkostí a osobitou kyselostí? Přesně tak lze shrnout chuťový profil kontinentu, který je již přes sto let světovou kávovou dominantou. Jde o Jižní Ameriku v čele s Brazílií jakožto největším světovým producentem této doslova kouzelné tekutiny. Čím je ale káva této oblasti natolik proslulá a co v jejích chuťových útrobách můžeme vlastně naleznout?


Nebudeme natolik zabíhat do historie kávy tohoto kontinentu. Za zmínku nicméně stojí fakt, že pěstování kávy na území Jižní Ameriky není nikterak záležitost posledních desítek let nýbrž již tří set let.


Již kolem roku 1720 se na ostrov Martinik dostaly první kávové sazenice. Odtamtud se velice rychle rozšířily celým Karibikem až na pevninskou Jižní Ameriku do Francouzské Guyany a následně do Brazílie, která se tohoto nového průmyslu okamžitě chopila a o více než sto let později se v roce 1852 stala největším světovým producentem kávy na světě. Úctyhodné je navíc to, že svůj titul nikdy neztratila a honosit se jim může i dnes.


V čem je ale chuť těchto káv tak jedinečná a co je odlišuje od jiných kávových oblastí? Pojďme si nyní společně představit jihoamerické kávové velmoci a zjistit v čem tví jejich kouzlo.


Bolívie

Vnitrozemní stát Bolívie byl kdysi považován za nekvalitního producenta kávy. Iniciativa produkce fair trade kávy, orientace na bio pěstování a další významné sociální, ekologické a technologické inovace toto nezáviděníhodné označení pomalu smývají a staví Bolívii bok po boku s ostatními kávu pěstujícími zeměmi Jižní Ameriky.


Pěstování kávy je soustředěno v jihozápadní části země, kterou pokrývá pohoří And. Právě vysoká nadmořská výška kávových plantáží tzv. „fincas“ (1400 - 1600 m.n.m.), členitý horský terén, úrodná půda a vydatné deště jsou ideální kombinací pro produkci místní kávy. Bolívijská káva je tak díky svým predispozicím známá svou klasickou a čistou chutí s jemnou kyselostí a sladkostí Pyšnit se může výraznými ovocnými tóny jablka, meruněk, hrušek a citronů. Během procesu pražení kávy se obvykle objevuje nádech karamelu, vanilky a čokolády.


Brazílie

Světový kávový lídr stojí za téměř 60 % dnešního světového objemu kávy. Poděkovat za to může své velikosti a množství kávových plantáží, na kterých se nejčastěji setkáme s populárními odrůdami arabiky, a to Bourbon Santos a Cerrado. Brazilská káva je pro svou všestrannost a příjemnou nenápadnou chuť celosvětově oblíbená a je často využívaná jako základ pro přípravu „blendů“, směsí několika druhů káv.


Nejkvalitnější brazilské kávy mají, díky nízké nadmořské výšce pěstování (kolem 1100 m.n.m.) relativně nízkou kyselost a vykazují se jemnou ořechově sladkou chutí doprovázenou čokoládovými dozvuky. Cítit v ní můžeme i znaky hořkého kakaa, pražených mandlí a mléčné čokolády. Výjimečně se můžeme setkat i s jinými variantami arabiky, které se projevují spíše ovocnými a květinovými tóny s výraznou aciditou. Taková káva je nicméně na brazilské poměry spíše rarita.


Ekvádor

Ekvádor se podobně jako Bolívie věnuje pěstování kávy vysoko v pohoří And. Pro tuto zemi jsou zároveň typické malé kávové farmy rozpínající se na území v rozmezí jeden až deset hektarů. Ne vždy se na těchto farmách vyskytuje pouze káva. Obvykle je společně s kávou pěstováno kakao, citrusové ovoce, mango či banány.


Fanoušci o špetku výraznější acidity mohou v ekvádorské kávě najít svého nového favorita. Právě tato země se pyšní kávou s příjemnou a vkusnou kyselostí. Stále jde ale o relativně nízkou aciditu jakož tomu je i u zbytku jihoamerických káv. Často lze v této kávě nalézt také výrazné hořko-sladké podtóny a chutě čokolády, ořechů a někdy i citrusů a vinné révy.


Kolumbie

Sousední stát Ekvádoru Kolumbie se v kávové businessu nedrží zpět. Její produkce v celosvětovém měřítku zastává již více než 10 %. Ačkoliv je zde káva pěstována v opravdu vysoké nadmořské výšce (1200 - 1800 m.n.m), nemusíte se obávat žádné výrazné acidity.


Kolumbijská káva je známá pro svou velmi jemnou chuť, což může být pro někoho výhoda i nevýhoda. Káva dále nabízí lehkou citrusovou aciditu a bohatou ovocnou chuť. Mísí se v ní dále sladké aroma kakaa a karamelu s mírně ořechovým či čokoládových podtónem.

Peru

Peru je devátým největším producentem kávy na světě s oblíbenými odrůdami jako Typica, Bourbon, Caturra nebo Pache. V čem se ale Peru výrazně odlišuje od ostatních producentů? Jde o silnou orientaci na organickou, bio a fair trade produkci kávy. Nabízí širokou škálu certifikovaných odrůd pěstovaných bez syntetických hnojiv, herbicidů nebo pesticidů.


Peruánské farmy s nižší nadmořskou výškou mají tendenci vyrábět kávu s mírnou kyselostí, středním tělem a jemnými tóny ořechů, květin a ovoce. S vyšší nadmořskou výškou přichází výraznější kyselost, osvěžující sladkost, vyvážený čokoládovo-ořechový charakter a bohaté květinové aroma.


A co ještě?

Jižní Amerika je doslova kávový ráj. O tom jsme se již mohli přesvědčit. Je tak jasné, že se produkci kávy věnují o ostatní jihoamerické země. Chybět tak nesmí například Venezuela s výrazně sladkou kávou doplněnou o vybalancovanou aciditu, Chile zaměřující se na „microloty“ (malá množství výběrové kávy), Paraguay, jejíž káva je chuťově velmi podobné Brazílii, anebo Belize, jenž se pyšní sofistikovaně plnou chutí kávy bez větších známek kyselostí.