Limitovaná jarní edice My Bean Box nyní v prodeji!
+420 773 953 311, info@mybeanbox.cz
My Bean Box
ICON ICON 0
  • Není tu ani zrnko!

Chutě světa - Afrika

od Tým My Bean Box |

Pro tentokrát zamíříme daleko na jih do tropické Afriky opředené hned několika kávovými mýty a legendami. Tento doslova ráj kávy arabika zde po dlouhá staletí vzkvétá a obdarovává nás prvotřídní kávou, která nemá ve světě konkurenci. Pojďme přijít na kloub tomu, v čem se skrývá tajemství tohoto afrického bohatství.


Pokud bychom hledali opravdovou kolébku života kávy, museli bychom zavítat právě do Afriky. Přesněji západní etiopské provincie Kaffa. Že vám ten název něco vzdáleně připomíná? Aby také ne. Jedná se o místo původu a snad můžeme říct, že i rodiště kávovníku odrůdy arabika. Tato blahodárná rostlina zde byla objevena již kolem roku 500 před naším letopočtem a během staletí se dostala snad do každého kouta světa. Samotná cesta kávy, avšak byla dosti dlouhá a trnitá a trvalo několik staletí, než se z kávy stala tak významná komodita, jenž dnes představuje obrovský podíl světového exportu.



Vydejme se nyní alespoň virtuálně přesunout do sluncem vyhřáté Afriky a představit si ty nejzásadnější kávu pěstující země, které jsou špičkou v oboru, pokud přijde na kvalitu a neodolatelnou chuť.


Etiopie


Etiopie je největším producentem a vývozcem africké kávy a 7. největším vývozcem kávy na světě. Tato země se může pyšnit naprosto dokonalým podnebím pro pěstování kávy, a to především ve své jihozápadní části, kde leží proslulé kávové regiony Yirgacheffe, Sidamo, Limu a Harrar. Přibližně 50 % produkce se pěstuje v nadmořských výškách nad 1 500 metrů nad mořem, což kávě propůjčuje její ikonicky květinovou a ovocnou chuť. Etiopská káva je obvykle poměrně komplexní, těžší a dosti podobná černým čajům. Můžeme v ní cítit také tóny bylin, citrusů, vinné révy a také jasmínového květu, bergamotu či borůvek. Tělo kávy není příliš silné a její kyselost je mírná a příjemná.


Keňa


Tato africká káva má pozoruhodnou kvalitu a vynikající chuť. Kávovník se do této země poprvé dostal v až na konci 19. století, kdy jej do země dovezli francouzští misionáři. Většina kávy zde produkované je od té doby pěstována místními farmáři v horských oblastech jako je Mount Kenya, Nyanza, Kisii či pohoří Aberdare, a to ve výšce 1 500 a 2 100 metrů nad mořem. Keňa nabízí jedny z nejintenzivnějších a jasně kyselých káv na světě. Chuťový profil je složitý a nachází se spíše v ovocném spektru - černý rybíz a citrusy a vinná réva. Oproti Etiopii se zde setkáme s mnohem jasnější a vyšší kyselostí.


Rwanda


Rwanda, známá jako země tisíce kopců, je malá africká země věnující se produkci kvalitní vysokohorské kávy. Jedná se o 9. největšího producenta kávy v Africe. Rwandské pěstování kávy je zde zásadní ekonomickou činností země a káva jednou z nejcennějších plodin. Většinu kávových zrn pěstuje přes 450 000 malých farem, které jsou formovány do družstev. Chuť této kávy je obvykle bohatá, sladší s velmi výraznou ovocností připomínající bobulovité ovoce, citrusy a červená jablka spolu s výrazně květinovou vůní. Při dochuti lze cítit znaky karamelu a bílé čokolády.


Tanzanie


Tato země patří mezi ty, ve kterých není produkce kávy natolik zavedenou tradicí (ačkoliv byl kávovník do Tanzanie dovezen již v 16. století). Toto odvětví v Tanzanii posílilo až v relativně nedávné době. Během 90. letech minulého století prošlo odvětví kávové produkce několika reformami, především privatizací průmyslu a zavedením vydávání povolení k produkci a prodeji kávy. Ačkoliv je odrůda arabika světovým favoritem, velká část zde vypěstované kávy pochází z odrůdy robusta, jenž je často využívána do tzv. blendů. Chuť kávy z Tanzanie je obecně plná s nižší kyselostí. Zrna mají květinový profil s příjemnou sladkostí a tóny ovoce jako jsou citrusy, černý rybíz, ananas, a dokonce i kokos a černý čaj.


Zambie


Káva byla do Zambie přivezena až v padesátých letech 20. století prostřednictvím dodávek zásob osiva z Keni a Tanzanie. Následně zde během několika let vzniklo více než tisíc malých kávových farem. Produkce kávy se v Zambii stala zásadní nicméně až v 80. letech minulého století. Kávová zrna se pěstují především v okolí města Lusaka, stejně tak jako v severní části pohoří Muchinga, které nabízí nejlepší podmínky pro pěstování kávy, a to díky své blízkosti k rovníku. Na rozdíl od jiných afrických káv má ta zambijská obvykle nižší kyselost, lahodně pronikavé tělo a jasnou chuť. Zaujmout může jemná sladkost a lahodné tóny oříšků, vanilky, grepu, limetky a melounu.


Zimbabwe


Hlavní vývozní surovinou Zimbabwe je ve skutečnosti tabák a ne káva. Přesto disponuje stovkami kávových farem o celkové rozloze 9 500 hektarů. Mnohé z těchto farem se nachází na proslulém „kávovém páse“, který vede přes vrcholky hor podél východní hranice s Mosambikem. Tento „pás“ zahrnuje kávou proslulé zimbabwské údolí Honde a město Chipigne. Zejména údolí Honde je známé svou kvalitní kávou arabika. Zimbabwská káva má tendenci být zemitější s tóny tabáku, karamelu, medu a čokolády. Špičkovou chuť podtrhuje svěží ovocnost (grep a mandarinky) a přijatelná kyselost.


Naše cesta africkými státy zdaleka nekončí. V dnešní době se s pěstováním kávy setkáme prakticky v každé zemi Afriky. Ať už v Angole, Kongu, Malawi či na Madagaskaru. Díky své rozloze a tropickému podnebí může Afrika nabídnout opravdu široké a lákavé spektrum chutí a vůní, které, pokud se přikláníte k lehčím ovocným kávám se špetkou aciditou, s jistotou potěší vaše chuťové buňky.